3 Ekim 2020 Cumartesi

RAHMETLİ PROF. DR. HASAN ONAT DİYOR Kİ !

DÖRT HAK MEZHEP

"Dört hak mezhep kavramı "ehl'i-sünnet tüccarlarının en çok kullandığı argümanlardan biridir".

Bu yaklaşım İslam'a aykırıdır. Hangi açıdan;

1- İslam bireysel kurtuluşu esas alır. İslam'a göre iman bireyseldir, sorumluluk bireyseldir ve cennete de hak eden gider. Grup halinde toplu olarak iman olmaz, toplu olarak cennete gidilmez. "Cennete toplu rezervasyon mümkün değildir.

2- Bu dört mezhebin görüşleri içinde doğrularıyla beraber yanlışlıkları da vardır. Bu imamların hiçbiri "benim her söylediğim doğrudur" iddiasında bulunmamışlardır.

Örnek; İmam'ı-Şafi: "Uzun süre Bağdat'ta yaşar, sonra Mısır'a gider, geri döner derki, benim daha önce verdiğim fetvalarla amel etmeyin. Bu alim hayatında görüş değiştirmiştir.

İmam'ı-Eşari kırk sene mutezilenin içinde yaşamıştır, sonra ehl'i-hadiste kendine yer bulmaya çalışmıştır. 

Burada Eşari "ben önce İslam dışıydım müslüman oldum mu diyor. Hayır bunlar görüş değiştirmelerdir. 

Bizim sorunumuz, alimlerin fikirleri hangi zeminlerde oluştuğunu, nasıl değişerek dönüşerek günümüze geldiğini bilmeden "fıkhı" dinleştirmektir. Genel anlamda mezhepleri dinleştirmektir.  Mezhepleri dinleştirirseniz din yok olur, din erimeye başlar. Dinin birleştiri yönü mezheplere kayar ve siz mezhepler üzerinden yürümeye başlarsınız.

3- Dört mezhep kavramı insan fıtratına da aykırıdır. Bu mezheplere bağlı olupta agnostik insanlar çıkabilir mi, çıkabilir. Bu mezheplerin dışında Allah'ın istediği gibi bir insan çıkabilir mi çıkabilir.

Sadece bu söylediğim üç unsuru düşünürseniz mezhepleri dinin yerine konulmasının ne büyük bir tahribata sebep olduğunu görebilirsiniz.

.........

Sorun mezheplerden değil, sorun mezheplerin beşeri unsurlar olduğunun unutulması. Mezhep: Din anlayışındaki farklılaşmaların, ister itikadi boyutta, ister ameli -fıkhi boyutta belli bir süreç sonunda kurumlaşması sorucu ortaya çıkan -şimdi altını çizelim- beşeri oluşumlardır. Tüm mezhepler insan ürünüdür. Hz. Muhammed'le vahıy kapısı kapandığı için artık hiçbir kimse Allah'tan vahıy aldığını iddia edemez.

Kur'anın dışında hadislerde buna dahil beşeri bilgidir ve sonuna kadar her türlü tenkit ve tahlile açıktır. Beşeri bilgiler içinde Hz. Muhammed'in söz ve fiillerinin özel bir yeri vardır. Çünkü Kur'an Hz. Muhammet'in örnek olduğunu söyler. Burada hadis ve sünnet tartışmasına girmek istemiyorum. Örnekliği kayboluyor. Çünkü onun üzerinden kirletildi biraz daha.

Kur'an Hz. Muhammed'in örnek olduğunu söyler. Hz. Muhammed'i anlarsınız, onun nasıl düşündüğünü nasıl yaşadığını modellersiniz ve siz İslam'ı yaşarsınız.  Peygamber sizin adına yaşamaz. Örnek almakla taklit etmek arasında temel bir fark vardır.

Örnek almak sünnete uymaktır. Örnek almada  anlama vardır. Taklitte anlamaksızın aynı şeyi tekrarlamak vardır. Anlama yoktur orada. Taklitte anlam yüklersiniz, örnek almada anlarsınız.

Sonuç olarak Kur'anın dışında her türlü bilgi beşeri bilgidir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarak, düşüncelerinizi benimle paylaşabilirsiniz.